Update CIGRE Session 2020 & Centennial Session 2021

Beste CIGRE-anen van Nederland, geachte (bedrijfs)leden,

We leven met elkaar in een bijzondere tijd, waarin van ons allemaal groot aanpassingsvermogen wordt gevraagd. In ons werk, voor onze bedrijven, in het organiseren van bijeenkomsten en events. Maar ook thuis, om zaken georganiseerd te krijgen, en met de zorg voor mensen om ons heen, vergt dit energie en was het zoeken naar een nieuwe balans.

Vanwege dit bijzondere tijdsgewricht willen we je met deze brief informeren over een 3-tal zaken:

1) de berichtgeving over CIGRE Session 2020;
2) onze nationale events;
3) een doorkijkje naar de rest van 2020.


Echter, allereest willen wij als bestuur van CIGRE Nederland onze trots uitspreken over de vele initiatieven en creativiteit die wij bij velen van jullie hebben gezien. Dit om activiteiten als studiecomités en werkgroep-overleggen doorgang te laten vinden. Het is ontegenzeggelijk knap op welke wijze en met welke snelheid is doorgeschakeld naar werken op afstand en digitaal overleg. Soms nog onwennig, maar al snel aangepast aan het ‘nieuwe normaal’. Hartelijk dank daarvoor aan eenieder!  

Centennial Session wordt de 48e volledige sessie van CIGRE
Op 17 april heeft CIGRE aangekondigd haar kenmerkende evenement in Parijs in 2020 te transformeren in een digitale e-session in 2020. CIGRE, opgericht in 1921, viert in 2021 zijn 100ste verjaardag met dit Centennial-feest in augustus in Palais des Congrès in Parijs, Frankrijk. De Centennial Session wordt de 48e volledige sessie van CIGRE en zal alle gebruikelijke elementen bevatten zoals: evenementen, kennisuitwisseling, postersessies en de wereldwijde industrie expositie. In het bijzonder zal aandacht worden besteed aan ons honderdjarig bestaan.

e-session essentiële kennisbron in 2020
In een tijd waarin professionals toegang nodig hebben tot de nieuwste ideeën van onze wereldwijde gemeenschap, beschouwd CIGRE de aangekondigde e-session als essentieel. De CIGRE e-session wordt gehouden met behulp van de CIGRE Academy webinar-technologie en duurt negen dagen van maandag 24 augustus tot en met donderdag 3 september 2020. Dit bijzondere evenement biedt een schat aan expertise op het gebied van energiesystemen, digitaal gedeeld vanuit de hele wereld CIGRE-gemeenschap.  

Het evenement wordt geopend door de huidige president Rob Stephen. Rob vertelt ons over de vooruitgang die CIGRE maakt in het wereldwijde energiesysteem. Dit zal worden gevolgd door Anne Olhoffs keynote ‘Emissions gap report 2019′. Anne is hoofd Strategie, Klimaatplanning en -beleid bij UNEP DTU Partnership. De openingsceremonie wordt vervolgens afgesloten met de CIGRE’s 2020-presentaties. Dit wordt gevolgd door bijna twee weken aan webinar presentaties, tutorials en workshops waar afgevaardigden uit kunnen kiezen. Deze worden geleverd via vier parallelle webinar-kanalen. Je hoeft dus niets te missen!

FAQ over CIGRE Session 2020
Door de steeds tijdige informatie vanuit CIGRE, hebben wij je tot nu toe via de nieuwsrubriek op onze nieuwe website steeds tijdig kunnen informeren. Dit zullen we in de komende periode ook blijven doen. Om te voorkomen dat er meerdere informatiestromen ontstaan, zullen wij zoveel als mogelijk directe verwijzingen plaatsen naar de broninformatie op de CIGRE Internationaal website.

Speciaal voor informatie rondom de e-session 2020 en de Sentenial Session 2021, zoals het programma, jouw inschrijving dit jaar en de inschrijfdatum voor beide Sessions 2020/2021, is een speciale FAQ gepubliceerd op de CIGRE Internationaal website.

Hollandse Avond 2021
Het is inmiddels een traditie dat de energiesector van Nederland elkaar in Parijs ontmoet. Ook de Hollandse Avond zal in 2021 traditiegetrouw plaatsvinden. De reeds gedane voorbereidingen worden voortgezet en naar inzicht van de actualiteit verder vormgegeven. Het programma zal er wellicht anders uit gaan zien, echter wij werken er met betrokkenen aan om er wederom een memorabele avond van te maken!

Events 2020/2021
Ook voor 2020 heeft het Nationaal Comité in overleg met verschillende studiecomités in het najaar een interessant eventprogramma staan en voor 2021 staan de nieuwe ideeën al in de steigers. Waar CIGRE Internationaal de richtlijnen van de WHO en de Franse overheid volgt, heeft Stichting CIGRE Nederland zich steeds geconformeerd aan de richtlijnen van het RIVM. Dit beleid is ook via CIGRE.nl gepubliceerd. Vanwege dit beleid is de Workshop CIGRE SC C2 & IEEE Benelux PES uitgesteld en is de Themadag B5 verplaatst naar woensdag 30 september.

Naast de reguliere themadagen wordt gewerkt aan de themadagen die zijn gewijd aan de Energietransitie. Deze events met de 3 hoofdpunten: ‘Black-out’, ‘System of Systems’ en ‘Grid of the Future’ staan in concept gepland voor 2020 / 2021. Volg hiervoor onze website of LinkedIn-pagina.

Doorkijk voor de rest van 2020
Met de verdere versoepeling van de maatregelen, zoals aangekondigd door het Kabinet op 19 mei jongstleden, begint het ‘nieuwe normaal’ in Nederland steeds meer vorm en inhoud te krijgen. Als bestuur zijn we blij dat er perspectief wordt geboden, om binnen afzienbare tijd elkaar ook weer persoonlijk te kunnen begroeten, al zullen we hiervoor in grotere kring nog geduld in moeten betrachten. Tegelijkertijd heerst ook bij ons het besef, dat de afgelopen tijd ook zorgen met zich mee heeft gebracht en gaan onze gedachten uit naar degenen die getroffen zijn door deze dodelijke Covid-19-pandemie.

Achter de schermen vinden de voorbereidingen voor de events gewoon doorgang. Dit geldt voor de events van 2020 alsook voor 2021. Daarbij blijven we in goed contact om te bezien welke maatregelen gepast zijn naar aanleiding van verdere ontwikkelingen. We raden je aan onze website in de gaten te houden voor actuele informatie en het laatste nieuws.

Het werken in deze bijzondere tijd vergt bij tijd en wijle van ons allen een bijzondere inspanning. We bedanken dan ook allen die ondanks de omstandigheden hun schouders blijven zetten onder het mooie werk dat ons met CIGRE verbindt. Maar ook breder, in het vormgeven aan de energietransitie en de oplossingen die dit in techniek en systeemintegratie van ons vraagt. 

Ook in de komende tijd kun je op ons als NNC en dagelijks bestuur een beroep blijven doen om bijvoorbeeld te sparren over dilemma’s die deze tijd brengt, de organisatie van een event in aangepaste stijl of ondersteuning van een stuur- of werkgroep bij vraagstukken over digitaal samenwerken. Deze tijd vraagt om creativiteit, wederzijdse hulp en gebundelde energie en aandacht.

Wij wensen je en jouw naasten en collega’s een blijvend goede gezondheid toe.

Met vriendelijke groet,
Wessel Bakker | Voorzitter & Robert-Jan de Bes | Secretaris
Stichting CIGRE Nederland