CIGRE B5 Webinars 25 juni, 10 & 17 september 2021

Beste CIGRE leden,
 
Wij, studiecomité CIGRE B5 Nederland, missen jullie. Jaren aan een stuk hebben we jullie ontmoet tijdens onze jaarlijkse themadagen. Binnen ons vakgebied is er altijd wel wat te melden, en zijn er nieuwe ontwikkelingen of inzichten. Het is geweldig om daar met elkaar van gedachten over te wisselen. 

Daarom organiseren wij een drietal compacte webinars van 60 minuten op vrijdag 25 juni, 10 september en 17 september van 11:00 tot 12:00 uur. 

De ontwikkelingen gaan door. Denk aan de zaken omtrent transportschaarste, die ook significante invloed hebben op beveiliging en automatisering. Sterker nog: beveiliging en automatisering creëren mogelijkheden! Tevens zijn er ontwikkelingen op het gebied van ‘digital substations’, nieuwe beveiligingsprincipes zoals overbelastingsbeveiliging en wordt er binnen de wetenschappelijke wereld veel werk verzet.

Hieronder volgt het programma. Plaats de webinars in je agenda samen met de link. Aanmelden is niet nodig. 
 
Webinar 1: Overbelasting beveiliging, het nieuwe normaal?
Datum: vrijdag 25 juni van 11:00 tot 12:00 uur.
Link: Teams

In dit webinar word je meegenomen in de impact van transportschaarste op beveiliging en automatisering. Gaan we nu nieuwe manieren van slim automatiseren en anders beveiligen toepassen? Je hoort het vanuit drie ervaringsdeskundigen! Met medewerking van: Gert Aanhanen, TenneT, Stefan Lamboo & Michael van Leeuwen, Alliander en Robert van der Peet, Stedin.


Webinar 2: Top-Down engineering, gaat het er nu echt van komen?
Datum: vrijdag 10 september van 11:00 tot 12:00 uur. 
Link: Teams

De focus ligt op het leveranciers onafhankelijk engineeren middels de Helinks STS Top-Down engineering tool, welke voor het veldvervaningsprogramma van TenneT is gebruikt. Je wordt meegenomen in de configuratie workflow, vanaf het definiëren van een systeem (Top) tot het toepassen van verschillende IED’s om de functies uit te voeren (Down). De voor- en nadelen van deze manier van werken komen aan de orde. Ook leer je hier meer over substation configuration description (SCD) bestanden en hoe de IEC 60870-5-104 adressen hier een plaatsje in krijgen. De voordelen van een SCD waarin heel veel configuratiedata staat spaart veel tijd uit tijdens het engineeringsproces, maar zorgt ook dat typefouten verleden tijd zijn.
 
In dit webinar krijg je uit de eerste hand praktische ervaringen van Sindhuja Vijayaraghavan, Croonwolter&dros omtrent IEC 61850 Top-Down engineering mee. Een unieke kans!

Webinar 3: Update vanuit PSPC TU Delft
Datum: vrijdag 17 september van 11:00 tot 12:00 uur. 
Link: Teams

Marjan Popov, TU Delft neemt je mee in de uitkomsten van diverse onderzoeken die lopen binnen het Power System Protection Centre. Hij en zijn studenten presenteren noviteiten vanuit de wetenschappelijke wereld. 

Themadag 2022 
Wij hopen in april 2022 een themadag als vanouds te kunnen organiseren. Zou jij ook graag wat willen vertellen, of heb je suggesties voor een bepaald onderwerp? Of misschien heb je wel een bijzondere situatie meegemaakt en zou je daar wat over willen vertellen? Graag! Mail dan naar rene.troost@stedin.net

Vriendelijke groeten,
Studiecomité CIGRE B5 Nederland